• Kontaktni odvetnik zavarovalnice ARAG SE
  • info@odvetnik-zalec.si
  • Pokličite: 040 171 304

 

Katera občina dobi davek od iger na srečo

Bralec je poslal dokaj zanimivo vprašanje. Objavljam ga v celoti : »Recimo, da sem zadel glavni dobitek na loteriji. Živim v črnomaljski občini. Ali obstaja možnost, da se preselim v semiško in spremenim naslov stalnega bivališča in potem akontacijo dohodnine plačam v semiški občini? Se gleda na stalno bivališče tistega, ki zadane v času žrebanja lota ali v času, ko pride po dobitek?«

Najprej moram bralca opozoriti, da se ne plačuje akontacije dohodnine na dobljeni dobitek na loteriji. Davek v višini 15% od zneska dobljenega na loteriji je dokončni davek, ki ga izračuna, odtegne in plača prireditelj klasične igre na srečo z davčnim odtegljajem, kar je določeno v Zakonu o davku na dobitke pri klasičnih igrah na srečo (ZDDKIS). Bralcu ne bo potrebno plačati ničesar več. V skladu z določilom 4. točke 1. odstavka 19. člena Zakon o dohodnini (ZDoh-2) se dobitki, od iger na srečo po zakonu, ki ureja igre na srečo, ne štejejo v dohodke posameznika od katerega bi moral le ta plačati dohodnino.
ZDDKIS določa, da prihodek od davka na dobitke pripada proračunu občine, v kateri ima davčni zavezanec stalno prebivališče. Pri tem ZDDKIS ne določa po katerem trenutku se odloča kateri občini pripada davek, ali občini kjer je občan imel prijavljeno stalno prebivališče v času zadetka ali v času izplačila dobička. Vendar pa je do odgovora mogoče priti upoštevaje določila samega ZDDKIS. Le ta v 2. členu določa, da se za potrebe tega zakona šteje, da je dobitek pridobljen na dan, ko je izplačan ali kako drugače dan na razpolago dobitniku. Po mojem mnenju je tako prvi ključni element dan izplačila dobitka. Opisano potrdi ZDDKIS v 7. členu v katerem določa, da davek na dobitke izračuna in odtegne od vsakega posameznega dobitka prireditelj klasične igre na srečo na dan izplačila dobitka, plača pa najpozneje prvi delovni dan po izplačilu dobitka.
Glede na opisano je po mojem mnenju tako odločilnega pomena kraj stalnega prebivališča dobitnika v času izplačila dobitka. Glede na ZZDKIS bo namreč dobitnik prišel na loterijo po dobitek in v tem trenutku bo dobitek izplačan in bo nastala obveznost plačila davka, ki bo odtegnjen in izplačan občini v kateri ima dobitnik prijavljeno stalno prebivališče.

Kristjan Žalec, odvetnik

Opozorilo: Objavljeni pravni nasvet obravnava izključno dejansko stanje, ki je opisano v vprašanju. Pravni nasvet je informativne narave in zanj ne odgovarjam. Ker se dejanska stanja med seboj močno razlikujejo, je za celovit in podroben odgovor potrebno natančno poznati primer. Za podrobnejši odgovor in analizo pravnega problema svetujem, da se z vso spremljajočo dokumentacijo obrnete na pravnega strokovnjaka.

Arag

odvetniska zbornica slovenije

Uradne ure

Ponedeljek - petek
od 9.00 do 14.00

Za sestanek izven uradnih ur, pokličite

 

 

Kontakt z nami

Odvetnik Kristjan Žalec,
Zadružna cesta 33
8340 Črnomelj

05 99 55 006

040 171 304

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

9.00 do 14.00