• Kontaktni odvetnik zavarovalnice ARAG SE
  • info@odvetnik-zalec.si
  • Pokličite: 040 171 304

 

Družinsko pravo in pravo socialne varnosti

Dogaja se, da zakonska ali zunajzakonska skupnost dveh oseb preneha še pred smrtjo drugega partnerja in pride do prenehanja zakonske zveze. Prenehanje zakonske zveze lahko partnerja uredita sporazumno. V kolikor pa sporazum ni možen, pa pride do prenehanja zakonske zveze na podlagi tožbe enega zakonca. V primeru, da imata zakonca mladoletne otroke je potrebno urediti tudi vprašanje kateremu izmed staršev bo otrok dodeljen v vzgojo in varstvo, preživnino in stike.
Po končanem postopku pa je v primeru, da se pojavijo nove okoliščine, ki to utemeljujejo možno vložiti tožbo na zvišanje in/ali znižanje preživnine in na predodelitev otroka drugemu izmed staršev ali pa sodišče na predlog ene izmed staršev določi stike drugače. Vse opisano je potrebno urediti tudi v primeru, da se razideta zunajzakonska partnerja.
Zakonca, ki se razideta ali zunajzakonska partnerja, katerih zveza je prenehala morata urediti tudi njuna premoženjska razmerja. Velja sicer zakonska domneva o tem, da se skupno premoženje deli na polovico, vendar pa je domnevno možno tudi izpodbiti. Vse opisano poteka v posebnem postopku pred sodiščem, ki ugotavlja višino in obseg skupnega premoženja in delež zakoncev na njem. Zakonca lahko vedno skleneta tudi sporazum o razdelitvi skupnega premoženja, ki mora biti sklenjen v notarski obliki.
Z družinskim pravom je povezano tudi pravo socialne varnosti, ki se nanaša na uveljavljanje pravic iz naslova socialnih zavarovanj za primer brezposelnosti, bolezni, starševstva in invalidnosti. Pravice iz prej opisanih zavarovanj se uveljavljajo pri različnih organih, zoper odločitve katerih je možno vlagati tudi pravna sredstva.
Na področju družinskega in socialnega prava strankam nudim zastopanje v sodnih postopkih in v postopkih pred Centrom za socialno delo in jim svetujem pri sestavljanju sporazumov o delitvi premoženja, skrbništvu, stikih in preživninah. Strankam pa nudim tudi zastopanje v upravnih postopkih s področja uveljavljanja socialnih pravic in vlaganjem pravnih sredstev zoper odločbe državnih organov.
Primeri posameznih storitev:

  • sestavljanje sporazumov o delitvi skupnega premoženja,
  • vlaganje tožb na razvezo zakonske zveze,
  • zastopanje pri uveljavljanju preživnine, določitve stikov,
  • zastopanje pri uveljavljanju socialnih pravic,
  • vlaganje pritožb zoper odločbe CSD, ZZZS, ZPIZ…

Arag

odvetniska zbornica slovenije

Uradne ure

Ponedeljek - petek
od 9.00 do 14.00

Za sestanek izven uradnih ur, pokličite

 

 

Kontakt z nami

Odvetnik Kristjan Žalec,
Zadružna cesta 33
8340 Črnomelj

05 99 55 006

040 171 304

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

9.00 do 14.00