• Kontaktni odvetnik zavarovalnice ARAG SE
  • info@odvetnik-zalec.si
  • Pokličite: 040 171 304

 

Odškodnine

Oškodovancem, pravnim in fizičnim osebam nudim zastopanje v izvensodnem ali sodnem uveljavljanju povračila škode od odgovornih oseb in zavarovalnic. Pri tem stranke zastopam pri uveljavljanju premoženjske (poškodba stvari, izgubljen dobiček, ...) in nepremoženjske škode (telesne bolečine, duševne bolečine, zmanjšanje življenjskih aktivnosti, …).
Oškodovanci pogosto menjajo pojma zavarovalnina in odškodnina. Na kratko naj pojasnim, da je zavarovalnina denarni znesek, ki ga prejmete iz naslova lastnega nezgodnega zavarovanja, odškodnina pa je denarni znesek, ki ga oškodovani prejme od tretje osebe. Oškodovani je upravičen do odškodnine, kadar so izpolnjeni 4 osnovni pogoji:

  1. nastanek škode ,
  2. škoda mora izvirati iz protipravnega (nedopustnega) ravnanja,
  3. obstajati mora (pravno relevantna) vzročna zveza med dejanjem in nastalo škodo,
  4. povzročitelj mora biti odškodninsko odgovoren za povzročeno škodo.

Kadar za nastalo šodo ni v celoti odgovoren tretji se lahko odškodnina sorazmerno zniža. Inštitut sokrivde pogosto uveljavljajo zavarovalnice pri prometnih nesrečah. Vendar pa pri tem opozarja, da je sodna praksa oblikovala zelo jasna stališča o neutemeljenih ugovorih sokrivde.
Prvenstveno se zavzemam, da oškodovani z povzročiteljem doseže poravnavo, saj tako najhitreje pride do odškodnine. V kolikor pa poravnava ni možna ali je ponujeni znesek odškodnine prenizek glede na dejansko stanje ali sodno prakso, strankam nudim zastopanje v sodnem postopku uveljavljanja odškodnine.

Več iz te kategorije: Dedno pravo »

Arag

odvetniska zbornica slovenije

Uradne ure

Ponedeljek - petek
od 9.00 do 14.00

Za sestanek izven uradnih ur, pokličite

 

 

Kontakt z nami

Odvetnik Kristjan Žalec,
Zadružna cesta 33
8340 Črnomelj

05 99 55 006

040 171 304

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

9.00 do 14.00